Blomster
Havens bede

Beklager at tekststørrelse og linjeafstand er så varierende. Jeg har kæmpet i timevis med layout, men det ser desværre ikke så pænt ud på siden, som når jeg redigerer.

1. Hortensiabed i indkørsel
2.   Skyggebed i indkørsel 

   3.   Solbed med stauder og krydderurter i indkørsel 

4.   Bed med hosta og forårsløg langs græsrabat
  5. Rhododendronbed i indkørsel
20-30 år gamle planter blev beskåret i 2010, og sådan ser de ud 2 år efter.
 
6.   Skyggebed under sveskeblomme
 Vores have er stor, og der er god plads til en mangfoldighed af planter. De fleste træer i haven, er frugttræer, så vi er selvforsynende en stor del af året.
I mange år inddrog jeg græsplæne til bede. Men energien rækker ikke altid til drømmene, så nu går det den modsatte vej. De bede, jeg alligevel ikke når at ordne, bliver til græs igen.
Selvom jeg elsker at gå i haven, blev det uoverskueligt komme igennem de store sammenhængende blomsterbede, der hvert forår var groet til i græs.
For et par år siden besluttede jeg at dele bedene op i 22 mindre enheder på mellem 3 og 18 kvadratmeter og med forskellige temaer. Selv om f.eks. bed 6, 7 og 8 er et stort sammenhængende bed, har det psykologisk virket godt for mig, at kunne blive færdig med et bed på ½ eller 3 dage, frem for at jeg før kunne se, at der var 15 meter og 14 dage tilbage, før jeg var færdig med hele klodsen.

7. Det våde bed syd for sveskeblomme
Bedet står under vand om vinteren, men dagliljer stortrives.

8.   Det hvide bed
9. Hæk af hvide havehortensier
Plantet på årets varmeste dag i 2012 til afløsning for en hensygnende ligusterhæk.
Flere slags hårdføre hortensia trives i vores have.


10. Hortensiabed nord for drivhuset
Plantet forår 2012, så det ligner ikke noget endnu
11.     Stenbed øst for drivhus
12. The Fairy rosenbed foran køkkenhaven
The Fairy er en af få roser der trives i vores have
13.     Rhododendronbed ved havelågen   
Nyanlagt i 2011. Jeg elsker vand i haven, men ikke så længe der er små børn. Den store havedam i bed 13 blev nedlagt, da vi blev bedsteforældre. Pludselig var der en masse, der skulle flyttes og renoveres, det meste er klaret de sidste 2 somre. Rhododendrons og stjernemagnolie trivedes ikke, fordi de havde de stået under vand i efter skybruddet 1.juli. Jorden blev drænet med et nedløbsrør, og i 2012 blev de  skåret ned. Så nu handler det om at være tålmodig.

 14.     Rosa hortensiabed ved terrasse


15. Blandet bed med øst for huset
Helt nyrenoveret, så det ligner ikke noget endnu, men det kommer.


6. Scepter d’Isle rosenbed ved terrasse mod øst
De engelske roser har tilgengæld stået her i 5 år nu,
så jeg må konstatere, at de nok aldrig bliver det, jeg drømte om.

17.     Bærbed øst for garage


18. Bålplads
Skal renoveres og forenkles i 2013

19. Rosenbed langs hæk mod stien
Vi fik fældet en høj Norman gran her. Jeg er sikker på at mine skønne 30 år gamle Nevadaroser, som har stået mange steder i haven, vil trives her. De blev flyttet hertil i september 2012.
Billedet er fra den gamle vokseplads.

20.     Bed under Ingrid Marie

21. Staudebed under Rød Aroma
Den del af haven der lå længst væk fra terrassen, groede helt sammen. Det var blevet et vildnis, men en god plantebank, fordi alle overskudsstauder var deponeret der i årevis. I 2010 fik jeg en Rød Aroma forærende. En blodahorn blev fældet, så der kunne blive et godt bed til det nye æbletræ. Det gav anledning til total renovering af baghaven. De fleste stauder og buske fik nyt liv andre steder i haven.
 

Sådan så det ud før22. Staudebed under Belle de Boskop
Bedene 21 og 22 er nu en 2½ m bred og i alt 14 m lang slange med græs på begge sider. Vi var på Egeskov i sommer, og der fik jeg ideen
Baghaven blev nærmest ryddet i sommeren 2012. Alt blev gravet og kultiveret, og efterhånden som jeg kom frem, blev der plantet lidt grove stauder, der gerne skulle blive gode til at dække jorden. Der er kommet luft langs hækken mod øst i form af en græsgang, der gerne skulle udvikle sig til skovsti mellem bed og hæk. Det har længe stået højt på ønskesedlen.
Min energi er stor, når der skal planlægges og skabes nye bede. Mens det med at "holde have" er knap så interessant. Men hvis det, jeg har sat i gang her, skal lykkes, er jeg forberedt på et par år med lugekloen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar