VelkommenFotografiet viser min køkkenhave i vinterdragt. Tørrestativerne, hvoraf det ene ses for enden af hovedvejen, er tilplantet med New Dawn roser. Idéen med buksbomkugler fandt jeg i slutningen af 90-erne i Haven, Danmarks bedste haveblad. De giver køkkenhaven en smuk struktur om vinteren.
Der er 20 bede, på hver 4m x 1m, og der dyrkes ganske almindelige grøntsager og jordbær. Planen er, at jeg vil skrive løbende om de forskellige afgrøder, når det bliver forår.

Da vi flyttede hertil i 1980, stod vi med en stor ny have med masser af græs og en kedelig randbeplantning. Konsulent Michael Møller fra Haveselskabet tegnede en udførlig plan, som jeg har været meget glad for. Det er godt, at jeg troede det var gratis, når man var medlem af Haveselskabet. Ellers havde jeg nok ikke fået den.
De fleste planter er skiftet ud igennem årene. Men hans geniale hovedlinier med 2,5 m brede græsgange til at forbinde bede og græs er bibeholdt. Det kan man nemt se på de to haveplaner, jeg har tegnet på A4 papir med 31 års mellemrum. 
Gangene blev videreført i den østlige del af haven, da der ikke længere var brug for legeplads der.  
Den originale plan er forsvundet, men heldigvis lavede jeg en ret præcis tegning i 1982.
Jeg elsker at gå på havevandring sammen med en god veninde. De første år, blev et bed ofte lavet om dagen efter et inspirerende besøg, uanset om der stod maj eller juli i kalenderen.

Tallene i øverste del af haven relaterer til mine forskellige blomsterbede
Tallene i køkkenhaven svarer til de 20 bede der, nederst er krydderbedene, der er ved at blive ændret til eksperimentarium pga. lysmangel.

Jeg elsker at fylde huset med familie, venner og dejlig mad. Jeg elsker også de stille stunder med kreativitet,computer, planlægning, avis, bøger og TV.
 Arbejde har været en stor og dejlig del af mit liv i 40 år. 22 år gammel startede jeg som lærer i Holsteinsborg -Sisimiut på Grønland. Det var et skønt sted at indlede sin karriere. Der var højt til loftet på alle måder.
I over 38 år arbejdede jeg  på Karise Skole, hvor jeg var så privilegeret at være med til at lære flere generationer at læse og regne mm. Sikke en udvikling, der skete i løbet af de 40 år.
Der blev taget rigtig dejligt afsked med mig i slutningen af 2012.
Nu håber jeg at få al den tid til at gøre andre ting, som jeg har glædet mig til.
Haven skal have en kærlig omgang. Jeg har altid været glad for havearbejde.
Jeg drømmer om at få en have der er flot, frodig og præsentabel, men jeg er ikke så vild med at "holde have" altså luge og hakke igen og igen. Allermest elsker jeg at planlægge, flytte, dele og plante nyt.
Så længe jeg lever, vil en del af min have være under renovering. Derfor er det en utopi, at tro at haven nogen sinde bliver præsentabel hele vejen rundt.
Haveinteressen har jeg med hjemmefra, hvor min mor styrede en stor og velpasset landbohave, med grøntsager til hele året..
Min mor, der nu er 90 år, passer stadig min barndoms have med god hjælp fra en nabo. Jeg har netop købt kålfrø til hende. "Dem har du jo ikke plads til", som hun siger. Til sommer vil jeg lave en billedserie derfra. Min far sagde, at hvis det stod til mor, var der også fast arbejde til ham i haven hele sommeren. Han hjalp med at lægge kartofler, brænde affald af, og gravede en gang i mellem. Så var det vist det. Han ville hellere gå og hygge sig på værkstedet med at lave møbler og andet godt til familien.
Min egen mand har mange interesser. Haven er ikke en af dem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar